Flyhjelp-logo-2.png

Coronapandemi: Sånn unngår flyselskap å gå konkurs

March 2020

Seneste post

Dette er kredittkortene med best reiseforsikring

February 2024

Coronapandemi: Sånn unngår flyselskap å gå konkurs

Covid-19, bedre kjent som Coronavirus, har snudd verden på hodet på kort tid.

I hele Europa opplever vi for tiden et økende antall mennesker smittet med coronaviruset. Dette har ført til betydelige tiltak fra regjeringen, som lukkede grenser, hjemhenting av nordmenn i utlandet og mer eller mindre totale lockdowns.

Koronanen kommer fra Koronavirus

Corona-krisen har allerede store konsekvenser for økonomien. Mange selskaper mister store deler, om ikke all omsetningen. Flyselskaper er blant de hardest ramte.

UDs reiseinformasjon fraråder alle unødvendige reiser ut av Norge og lignende tiltak er innført over hele Europa.

 

Hvordan påvirker Coronapandemien flyselskaper?

Luftfartsindustrien er spesielt hardt ramt av Coronapandemien.

Hos SAS har 90% av selskapets totale arbeidsstyrke blitt permittert, i håp om  å berge flyselskapet igjennom denne økonomiske krisen. Ved å permittere sine ansatte, regner SAS med å kunne spare rundt 870 millioner norske kroner per år.

Den danske og den svenske stat har tilsammen gitt SAS 3,22 milliarder norske kroner i lånegarantier.

Norge vil gi lånegarantier på seks milliarder kroner til flyselskaper med norsk driftstillatelse. Dette gjelder bla. Norwegian, SAS og Widerøe.

Korona og Koronaepidemi kommer

RyanAir og Easyjet er også hardt ramt. Også i disse flyselskaper har ledelsen blitt tvunget til å opprettholde bare de viktigste flyrutene. Det antas at de to selskapene til sammen må la opptil 800 fly bli stående på bakken i den kommende Corona-berørte perioden.

Hos KLM holdes størstedelen av flyflåten også på bakken, og det rapporters at opptil 2000 ansatte risikerer å miste jobben sin, for å unngå konkurs.

Felles for flyselskapene og flyindustrien er at de har store forhåpninger om statlige bistandspakker. Støtten skal bidra til å sikre flyselskapenes enorme faste kostnader.

 

Dine rettigheter ved kansellere fly på grunn av Coronapandemien

Covid-19 eller Coronavirus bliver betraktet som en uvanlig og ekstraordinær omstendighet. Som flypassasjer har du derfor ikke krav på kompensasjon for flykanselleringer som er forsårsaket av Coronapandemien.

Det betyr imidlertid ikke at alle dine rettigheter som flypassasjerer bortfaller. Du har rett til å få den ubrukte flybilletten refundert av flyselskapet eller bli ombooket til et senere avreise tidscoronapandemien, kan du klikke her for å gjøre krav på din kompensajson - godtgjørelsen for ”tort og svie” forårsaket av flyselskapet.

 

Har du spørgsmål angående dine rettigheter som flypassasjer, er du velkommen til å sende en e-post til: [email protected]

Av Melik Karatas