Flyhjelp-logo-2.png

Corona-flyavlysninger: Spøkelsesflyreiser skal stoppes

March 2020

Seneste post

Skal du reise i sommerferien? Les om dine flyrettigheter her

June 2024

Coronapandemi og flykanselleringer: Spøkelsesfly og unødig CO2-utslipp må stoppes

Det kreves at flyselskapene overholder de start- og landingstider som de har kjøpt tilgang til på de forskjellige flyplassene. Hvis dette ikke overholdes, risikerer flyselskapene å miste disse såkaldte slots (flyplass-tider) - noe som vil ha store negative konsekvenser for selskapene når flytrafikken igjen fungerer normalt.

Slots tidlig på dagen er spesielt attraktive for flyselskapene.

Under normale omstendigheter er flyselskap i Europa pålagt av EU å benytte 80% av deres slots over en 5 ukers periode – for å minske risikoen for å miste disse ettertraktede slots til sine konkurrenter.

For å bevare deres slots og overholde de såkaldte 80/20 reglene, har en rekke flyselskaper gjennomført flyreiser med tomme seter under Coronapandemien. Eu-kommisjonen er nå i gang med å stoppe disse ” tomme” flyreisene og lette presset på flyselskapene under denne utfordrende Coronapandemi.

 

EU-kommisjonen vil midlertidig stanse europeiske spøkelsesflyvninger

EU-kommisjonens president Ursula Von Der Leyn uttrykker at luftfartsindustrien er en av flere sektorer hvor de vil innsette tiltak for å dempe de negative konsekvensene av Coronaepidemien.

Von Der Leyn har i en pressekonferanse uttalt følgende:

”EU-kommisjonen vil snart fremstille et lovforslag vedrørende flyplasstider. Vi vil gjøre det lettere for flyselskapene å opprettholde sine slots, selv om de ikke gjennomfører flyreiser på grunn av synkende trafikk.” Avslutningsvis gir hun uttrykk for at det å unngå spøkelsesflyvninger, vil redusere CO2-utslippene.

Koronapandemien er kommet og giver flyselskaberne Korona

Storbritannias transportminister, Grant Shapps, har uttalt seg om spøkelsesflygingene bedt ACL (Airport Coordination Ltd) om å innstille gjeldende regler under Coronaepidemien. Det samme uttaler Airlines UK, som representerer de britiske flyselskapene. Airlines UK etterlyser en midlertidig suspensjon av 80/20-regelen og viser til finanskrisen fra 2008,der regelen midlertidig ble suspendert.

 

"Sløsing med penger og drivstoff"

I samme forbindelse uttaler direktøren for Airlines UK, Tim Alderslade,, følgende til BBC: "Det gir ingen mening i disse unike og utfordrende omstendighetene å tvinge transportører til å fly med tomme fly og dermed kaste bort penger og drivstoff".

Flyselskaper som Easyjet, Ryanair og British Airways er blant selskapene som har avlyst flyreiser som følge av Coronaepidemien, men som likevel har fortsatt driften og de såkalte spøkelsesflyvningene.

Den hittil dyreste morgenslot, ble i 2016, kjøpt av Air Oman på Heathrow lufthavn fra Air France-KLM for 798 millioner norske kroner.

 

Hvis du ønsker at vi hjelp til å få refundert billettprisen, kan du kontakte en av våre juridiske support medarbeidere via e-post: [email protected]

Av Melik Karatas