Flyhjelp-logo-2.png

Flyforsinkelse og Kansellering med Norwegian

January 2019

Seneste post

Skal du reise i sommerferien? Les om dine flyrettigheter her

June 2024

Flyforsinkelse med Norwegian

Det er kjedelig å vente, og det er ikke mindre kjedelig å vente på en flyplass, spesielt ikke når du har gledet deg til å starte ferien din. Du kan dog finne litt trøst i at det er mulig å få kompensasjon for den tiden du ellers har kastet bort på flyplassen. I denne artikkelen går vi gjennom hvordan du kan bli kompensert med opptil 4 500 kr for en flyforsinkelse med Norwegian Air Shuttle.

Med Flyhjelp har du mulighet til å kreve erstatning fra flyselskapene, dersom du opplever en forsinkelse eller kansellering. Vi hjelper deg nemlig med å undersøke rettighetene og mulighetene dine når uhellet er ute. Denne artikkelen handler om flyselskapet Norwegian. Dersom du har hatt en dårlig opplevelse på en flyreise med dem, anbefaler vi at du leser videre.

https://flyhjelp.no/storage/media/Norwegian.jpg

Norwegian Air Shuttle ble grunnlagt i 1993, og er i dag det sjette største lavprisselskapet i Europa. Flyselskapet har en av de yngste flåtene i bransjen. Den består av nesten 130 fly, og de har ytterligere 260 stykker i bestilling. Antall fly og de nesten 7 000 ansatte gjør det mulig for selskapet å tilby reiser på mer enn 500 ruter til 150 forskjellige destinasjoner. Hovedsetet til Norwegian ligger på Fornebu, en halvøy rett utenfor Oslo. Her er også selskapets primære flybase plassert. Bjørn Kjos er administrerende direktør i Norwegian, og han har sittet ved roret siden 2002.

Flyselskapet tilbyr en medlemsordning som heter Norwegian Reward. Her har du som medlem mulighet til å tjene opp ”Cashpoints”, som kan brukes til å betale for flybilletter og andre fordeler når du reiser med Norwegian. Som medlem får du automatisk poeng hver gang du flyr med Norwegian.

Norwegian har også inngått avtaler med ulike hoteller og selskaper som leier ut biler. Dermed har du også mulighet til å opptjene poeng når du handler med deres samarbeidspartnere.

 

Flyforsinkelse med Norwegian

Norwegian er et europeisk flyselskap, og skal derfor følge den europeiske regulering 261/04, som omhandler flyforsinkelser. Denne angir at du som reisende har krav på kompensasjon ved flyforsinkelser. Størrelsen på kompensasjonen avhenger av lengden på den planlagte reisen samt forsinkelsens varighet.

Det er mulig å få opptil 4 500 kr (600 euro) i kompensasjon fra Norwegian. Du kan lese mer om din rett til kompensasjon litt lengre ned i artikkelen.

Dersom du ønsker å søke erstatning fra flyselskapet, anbefaler vi at du undersøker rettighetene dine og setter deg godt inn i reglene rundt flyforsinkelser. Opplever du en forsinkelse har du rett til å få forpleining i ventetiden dersom forsinkelsen har vært stor nok i forhold til reisens lengde.

Det vil si reiser under 1 500 km med forsinkelse på mer enn 2 timer, reiser mellom 1 500 km og 3 500 km med forsinkelser på mer enn 3 timer og reiser over 3 500 km med forsinkelser på mer enn 4 timer. Skulle forsinkelsen komme opp i mer enn 5 timer vil du, uavhengig av reisens lengde, ha rett til gratis forpleining. Videre vil du også ha mulighet til å få refundert billetten din. Dersom du har påbegynt reisen, kan du kreve å få en returbillett til reisens utgangspunkt.

Skulle du ha behov for å overnatte før du kan fortsette reisen din, uavhengig av om det er en fortsettelse eller en retur, er det flyselskapet som skal betale utgiftene dine til hotell og transport til og fra flyplassen.

 

Kansellering med Norwegian

Har du opplevd at flyet ditt blir kansellert uten at du har blitt gjort oppmerksom på det tidsnok, har du også rett til kompensasjon. Det er de samme reglene som gjelder ved kansellering som ved forsinkelser. Du har rett til gratis forpleining, og eventuelle utgifter i forbindelse med overnattinger og transport skal betales av flyselskapet.

 

Kompensasjon fra Norwegian

Slik vi har vært inne på litt lenger opp i artikkelen har du mulighet til å søke om økonomisk erstatning fra flyselskapet når du opplever en forsinkelse på mer enn 3 timer. Dette gjelder uansett reisens lengde. Det samme gjør seg gjeldende dersom du ikke har blitt informert tidsnok om en kansellering. Det er reisens lengde som avgjør hvor stor erstatning du har krav på. Ved reiser under 1 500 km kan du ha krav på 250 euro.

For reiser mellom 1 500 km og 3 500 km er beløpet 400 euro, og ved reiser over 3 500 km er beløpet på 600 euro.

Dersom du søker om kompensasjon på grunn av en forsinkelse, skal du være oppmerksom på at flyselskapet har mulighet til å redusere kravet ditt om kompensasjon med 50 % om de kan ombooke reisen din slik at ankomsttiden på den nye reisen stemmer overens med ankomsttiden på den planlagte reisen.

Du kan kun søke om erstatning fra Norwegian dersom reisens forsinkelse eller kansellering skyldes omstendigheter som flyselskapet har kunnet avverge. Skyldes derimot problemene på reisen «ekstraordinære omstendigheter», som for eksempel dårlig vær eller en streik på flyplassen, har flyselskapet ikke hatt mulighet for å kunne forutse eller avverge situasjonen. Den er derfor utenfor flyselskapets faktiske kontroll.

Du kan få tilbud om å få kompensasjonen utbetalt via rabattkuponger eller en annen form for tilgodebevis. Dersom dette er en løsning du foretrekker, må du gi skriftlig aksept for at den skal være gjeldende. Det er viktig at du tar vare på alle kvitteringer og opplysninger du har fått i forbindelse med reisen din, siden dette er dokumentasjonen din på reisens forløp.

På Flyhelp.no kan du helt gratis skrive inn dine opplysninger og beregne kompensasjonen din. Du er også velkommen til å skrive til oss på mail [email protected]

Av Melik Karatas