Flyhjelp-logo-2.png

Her er de mest punktlige flyselskapene

March 2021

Seneste post

Dette er kredittkortene med best reiseforsikring

February 2024

Her er de mest punktlige flyselskapene 

Flyselskapene kjemper hele tiden for å overholde deres tidsplaner da tilfredsheten fra kundene spiller en stor rolle i deres suksess. En forsinkelse kan hurtig gjøre at en kunde velger å ikke benytte dette selskapet igjen. Så: hvilke flyselskaper i Europa lander og letter oftest til planlagt tid?

 

Hvorfor blir fly forsinket?

Hver dag er det hundrevis av forsinkelser verden over. Hos Flyhjelp har vi alene hatt over 18.000 saker med forsinkelser i 2019. I 2020 var tallet naturligvis mindre grunnet COVID-19 som hemmet lufttrafikken i høy grad. Det er umulig å fullstendig unngå forsinkelser, og de fleste har opplevd å tilbringe lengre tid på en flyplass enn man hadde planlagt. Det er allikevel ikke alltid flyselskapets skyld at det ikke er mulig å overholde tidsplanen.

 

En av de største grunnene til en flyforsinkelse er nemlig værproblemer. Hvis flyselskapet vurderer at været kan være til fare for flyet eller passasjerene kan selskapet avlyse eller utsette flyvningen. Forsinkelser som følger av problemer med været er utenfor flyselskapets kontroll, og man kan derfor ikke få kompensasjon i dette tilfellet.

Det forekommer også en del flyforsinkelser ved bla. tekniske problemer med flyet, eller hvis man venter på passasjerer. Alt etter hvilken situasjon det er snakk om og hvor lang tid man er forsinket, kan man være berettiget til kompensasjon. Er du i tvil kan du benytte vår beregner og se hvor mye det kan være mulig å kreve inn for din forsinkelse. 

 

Hvem klarer seg best i Europa?

OAG, som er verdens største nettverk av flyreisedata utarbeider hver måned statistikker for lufthavner og flyselskaper, blandt annet for hvor gode de er til å overholde deres tidsplaner. I deres "on time performance"-rapport fra 2019 har de samlet statistikkene for hele året og funnet flyselskapenes on-time performance (OTP).

I Europa ser topp-5-listen slik ut: 

  • Iberia - OTP: 84,06%
  • Air Baltic - OTP: 83,63%
  • Jet2.com - OTP: 82,69%
  • Alitalia - OTP: 81,58%
  • Eurowings - OTP: 80,20% 

Spaniens største flyselskap Iberia Airlines tok i 2019 tittelen som Europas mest punktlige flyselskap i følge OAG. Til tross for at de ligger øverst på listen er det fortsatt mer enn hver tiende flyreise som er forsinket. Man skal derfor være oppmerksom på forsinkelser og dine rettigheter som passasjer, uansett flyselskap.

Av Philip Brechmann