Flyhjelp-logo-2.png

Forlenget helgetur til en storby

March 2022

Seneste post

Skal du reise i sommerferien? Les om dine flyrettigheter her

June 2024

Forlenget helgetur til en storby

Hvilken storby ville du valgt hvis du skulle reise på tur en langhelg? Er det kulturen, historien, arkitekturen eller maten som er altavgjørende for ditt valg av reisemål hvis du skal på reise?

Vi i Flyhjelp har valgt ut 4 destinasjoner som er helt opplagte valg for deg som gjerne vil på storbyferie som kan by på spennende severdigheter.

 

Paris

Paris er hovedstaden i Frankrike og byen ligger i det nordlige Frankrike. Byen har et befolkningstall på 2,2 millioner innbyggere og har et areal på 105.4 km². Paris er den mest besøkte byen i hele verden, med hele 25 millioner turister hvert år. Det er mulig å komme til Paris via deres to internasjonale lufthavner, Charles de Gaulle og Orly.  Byen blir kalt for lysenes by da Ludvig XIV i 1667 besluttet at alle byens gater skulle opplyses om vinteren, så man kunne redusere kriminaliteten og løsgjengeri. Det  betydde at alle pariserne kunne bevege seg trygt i byen om natten, som siden da har vært den mest opplyste byen i hele Europa. I tillegg kalles også byen for kjærlighetens by, da Paris har en romantisk opplevelse atmosfære, et verdenskjent kjøkken, overdådige bakerier, lokalprodusert vin, caféer og gåturer i de vakre omgivelsene. 

 

Reisetid fra Oslo Gardermoen: ca. 2,5 timer.

Nedenfor kan du lese om unike severdigheter i Paris: 

 

Eiffeltårnet

Eiffeltårnet ble bygget til Verdensutstillingen i 1889, som en hyllest til hundreårsdagen for Den franske revolusjonen. Tårnet er byens kjennetegn og er den aller største attraksjonen, med 7 millioner besøkende i året. Tårnet er 324 meter høyt, og det er 1665 trappetrinn opp til toppen av tårnet, så hvis man ønsker å bevege seg og nyte en vakker utsikt over Paris, så er dette den perfekte aktiviteten. Høres dette slitsomt ut? Start turen til Eiffeltårnet med piknik i parken rundt Eiffeltårnet, kanskje med noen lokale oster og en flaske franske bobler? 

 

Louvre-museet

Louvre er et museum i paris hvor blant annet Leonardo Da Vincis maleri av Mona Lisa  henger. Louvre ble i 1793 omgjort fra et slott, hvor blant annet Solkongen Louis XIV holdt til, til et museum, og er i dag verdens største. Museets glasspyramide er laget utelukkende av glass og metall, og er et viktig landemerke for Paris. Her kan du oppleve noen av verdens mest kjente kunstverker, og oppleve et historisk slott med lang historie. 

 

Triumfbuen

Triumfbuen, som er et av de mest ikoniske landemerkene i Paris,  ble bygget for å markere Frankrikes seier ved Austerlitz i 1806, og ble ferdig oppført i 1836. Det var keiser Napoleon som fikk satt i gang det 50 meter høye byggeprosjektet. Triumfbuen er et midtpunkt i Paris og mange av byens store avenyer, løper ut fra Triumfbuen. På vei fra Triumfbuen kan man vandre ned Champs-Elysées, hvor det er muligheter for shopping i butikker med franske designere, eller spise makroner på det verdensberømte konditoriet Ladurée.  

 

Venezia

Venezia er en by i det nordøstlige Italia, og er hovedbyen i regionen Veneto. Den store havnebyen har et areal på 415 km2, og har et befolkningstall på ca. 262,000. Byen er kjent for sine idylliske kanaler, broer, smale gater og skeive hus. Aller mest kjent er kanskje gondolførerne som seiler ned kanalene med stripete skjorter, og synger for passasjerene. I dag er det omkring 14 kanaler som blir krysset av 400 broer fordelt omkring i byen. I Venezia kan man rote seg bort i de snirklete gatene, og spise seg mett på sjømat og tiramisu, som er noe av det regionen er kjent for. 

 

Reisetid: Fra Oslo Lufthavn: 2,5 timer direkte fly

Severdigheter i Venezia:

 

Markuskirken

Markuskirken er et et unikt landemerke for Venezia som har fem klokkeformede kupler, som er detaljert utsmykket med rubiner, gull og diamanter. Markuskirken ligger på Markusplassen, hvor flere av Venezias hovedattraksjoner ligger, blant annet Dogepalasset. Kirkens tak, vegger og kupler er mosaikker som fremstiller scener fra Jesu liv. På siden av Markuskirken i det 90 meter høye klokketårnet kan du nyte en fantastisk utsikt over Venezia. For deg som er kulturentusiast, så er altså Markuskirken og området rundt et godt sted å starte. Det kan være svært lang kø for å komme inn i Markuskirken, så vi vil anbefale å booke inngang på nettet i forveien så man kan hoppe over de lange køene. 

 

Canal grande

Canal grande er hovedkanalen i Venezia. Den forbinder forskjellige punkter i byen med en labyrint av mindre kanaler, og er byens hovedtrafikkåre. Her kjører offentlige vannbusser, Vaporetto, gondoler og private vanntaxier. Det er nemlig ingen bilveier i byen. På begge sider av den 38000 meter lange, 30-90 meter brede og 5 meter dype kanalen er det kirker, hoteller og palasser, og mange andre vakre bygninger som burde oppleves. 

 

Rialto-broen

Denne broen er Venezias hovedbro, og krysser Canal Grande. Den bestod tidligere av tre, men i 1591 ble broen rekonstruert til en stenbro. Broen er en veldig populær attraksjon, med en perfekt utsikt over kanalen og en unik arkitektur, noe som gjør at den er veldig preget av turister. Det er mange restauranter og barer på begge sider av broen, og man kan finne små barer som serverer Cicchetti, italienske småretter til et par euro stykket, i alle de små gatene som snirkler seg på vei til eller fra Rialto-broen.  Her kan du nyte et glass lokalprodusert vin fra Veneto-regionen, eller den lokale spesialiteten “Sarde in saor”. 

 

Berlin 

Berlin er Tysklands hovedstad, og har et innbyggertall på 3,5 millioner. Ca. 35% av byen er dekket med grønne områder, som f.eks. Tiergarten midt i Berlin, som er kjent for sin Zoologiske have som åpnet allerede i 1844. Berlin er en av Europas største byer, og deres hovedattraksjoner er byens arkitektur, museer, teater og musikkliv, festivaler, klubber, shoppingmuligheter og ikke minst deres historiske attraksjoner. Berlin har en unik historie som kan oppleves med byvandringer gjennom de mange karakteristiske bydelene. 

 

Reisetid fra Oslo: ca. 1,5 timer med direktefly

Severdigheter i Berlin: 

 

Berlinmuren 

Berlinmuren ble bygget for å sørge for at folk ikke kunne krysse grensen fra Øst-Tyskland til Vest-Tyskland mens Tyskland fortsatt var todelt. Murens fall den 9. november i 1989 ble et symbol på at den kalde krigen var slutt, så denne mur er en stor del av byens historie, og bør derfor oppleves. Man kan blant annet oppleve muren på det offisielle minnestedet i gaten Bernauer Strasse, hvor man kan se deler av muren og et vakttårn. Man kan også vandre langs muren i deler av Berlin, og se på de mange graffitiene som preger muren i dag. 

 

Mitte, Alexanderplatz og Unter den Linden

Fernsehturm er et TV-tårn som er plassert midt på Alexanderplatz, som var knutepunktet for det gamle Øst-Berlin, og er omringet av arkitektur som virkelig viser hvordan Øst-Tyskland så ut før murens fall. Tar man turen opp i Fernsehturm kan man skue utover byen, og se ned på blant annet Unter den Linden, som springer ut fra Alexanderplatz og opp mot Brandenburger Tor. Unter den Linden er en praktfull paradegate for de gamle tyske keiserne, og er omringet av vakre bygninger, museer og operahuset Staatsoper unter den Linden. På enden av paradegaten finner man det berømte Brandenburger Tor. På veien kan man smyge seg inn i området rundt Hackescher Markt, og oppleve hvaBerlin har å by på av shopping, gallerier, kaféer og små gallerier. Her kan man virkelige oppleve den trendy delen av Berlin, med mange lokale designere og artister som holder utstillinger. 

 

Monumentet for de jødiske Holocaust ofre 

Arkitekten Peter Eisenmans er skaperen bak dette historiske monumentet. Minnesmerket er plassert i hjertet av Berlin, og består av 2711 steinsøyler som dekker ca. 20.000 kvm. Dette er reist for å minnes de 6 millioner jødene som ble myrdet under 2. Verdenskrig, og ble oppført i 2003-2005. 

 

Amsterdam

Amsterdam er Nederlands hovedstad og har et innbyggertall på ca. 750.000. Byen er kjent for deres progressive politikk, noe som har gjort byen til en av de viktigste byene for skeiv kultur i Europa, hvor man helt siden 1800-tallet har kunnet leve ut sin seksuelle legning uten å bryte loven. Storbyen besøkes årlig av tusenvis av mennesker, som trekkes mot byens clubbing og queer scene, mens andre ønsker å oppleve red light district og de mange coffee shops. Byen har også mange gode restauranter, shopping og museer, og man kan sykle overalt i byen. 

 

Severdigheter i Amsterdam:  

 

Anne Franks museum

Bak en bokhylle under krigen i det Tredje Rike skjulte Anne Franks far åtte mennesker i fullstendig isolasjon i to år. Takket være hennes dagbok er det laget et museum som viser atmosfæren fra denne perioden. Det er mulig å se fotografier, filmer og utdrag fra dagboken, og mange flere gjenstander som illustrerer begivenheter fra huset. 

 

anne frank

 

Amsterdams kanaler

Byen er preget av flere kanaler, og blir med rette kalt nordens Venezia. Grunnen til at alle kanalene ble laget, var at det i begynnelsen av det 17. århundre var en stor befolkningsøkning i byen, og derfor var planen at kanalene skulle omringe byen for å brukes til å forsvarsformål, og for å brukes til handel og transport av varer. Det er derfor et godt tips å ta en hyggelig båttur på kanalene. De vakre hovedkanalene heter Keizersgracht, Singe, Prinsengracht og Herengracht. 

 

Madame Tussauds

I hjertet av Amsterdam kan man se det populære Madame Tussauds museum. Her kan man se voksfigurer av store berømtheter som kjenner fra fjernsyn og medier, 

som f.eks. George Clooney og Lady Gaga. 

 

Alle disse utvalgte severdighetene kan være med til å gi deg det fulle bildet av våreutvalgte storbydestinasjoner.

 

 

 

 

 

 

 

 

Av Melik Karatas