Flyhjelp-logo-2.png

De vanligste misforståelsene om kompensasjon for flyforsinkelser

September 2023

Seneste post

Dette er kredittkortene med best reiseforsikring

February 2024

De vanligste misforståelsene om kompensasjon for flyforsinkelser

 

Flyforsinkelser er en irriterende del av det å reise med fly, og når de inntreffer bør du selvfølgelig søke om kompensasjon for ulempene du har opplevd. Men prosessen med å kreve kompensasjon for flyforsinkelser kan være forvirrende og full av misforståelser. I dette innlegget vil vi avsløre og oppklare noen av de vanligste misforståelsene om kompensasjon for flyforsinkelser. På denne måten håper vi at du kan bli bedre rustet til å navigere på dette området og få den kompensasjonen du har krav på.

 

Misforståelse 1: Alle forsinkelser kvalifiserer til kompensasjon

Dette er en av de vanligste misforståelsene rundt kompensasjon for flyforsinkelser. Sannheten er at ikke alle forsinkelser kvalifiserer til kompensasjon. For å være berettiget til kompensasjon må forsinkelsen vanligvis skyldes en situasjon som flyselskapet har kontroll over, for eksempel tekniske problemer eller mannskapsmangel. Værrelaterte forsinkelser eller ekstraordinære omstendigheter som for eksempel streik eller politisk uro er normalt unntak og kvalifiserer ikke til kompensasjon.

 

Misforståelse 2: Det finnes en fast kompensasjonssats

Det finnes ingen fast kompensasjonssats for flyforsinkelser, ettersom den avhenger av flere faktorer. Den regnes ut ifra blant annet flydistansen og forsinkelsens lengde. EUs passasjerrettigheter gir noen retningslinjer som gjelder i alle EU-land.  Ifølge EU-reglene kan du for eksempel ha rett til opp mot 4500 DKK i kompensasjon for en lang flyforsinkelse. Vær oppmerksom på at land utenfor EU har andre regler og beløp.Misforståelse 3: Du må søke om kompensasjon umiddelbart

Selv om det er viktig å være i forkant når du opplever en flyforsinkelse kan du i EU søke om kompensasjon for flyforsinkelser som er opptil tre år gamle. Dette er  hovedregelen, men det finnes imidlertid noen unntak. I Norge er foreldelsesfristen også tre år. Uansett: Har du nylig oppdaget at du har rett til kompensasjon? Det er fortsatt sannsynlig at du kan få pengene tilbake. Hvis du selv søker kompensasjon gjennom flyselskapet er det imidlertid viktig å være tålmodig, men samtidig følge opp kravet ditt jevnlig for å sikre at det blir behandlet.

 

Misforståelse 4: Du trenger ikke dokumentasjon

Dette er en misforståelse - det er viktig å ha riktig dokumentasjon når du søker om kompensasjon for en flyforsinkelse. Dette inkluderer billett, boardingkort, kvitteringer for eventuelle utgifter som følge av forsinkelsen og korrespondanse med flyselskapet. Uten disse dokumentene kan det være vanskelig å bevise saken din og få den kompensasjonen du har rett til.

 

Misforståelse 5: Du må søke om kompensasjon gjennom flyselskapet

Mange tror feilaktig at de bare kan kreve kompensasjon direkte fra flyselskapet. Hvis flyet ditt har blitt forsinket eller innstilt kan du også få hjelp av oss i Flyhjelp. Vi er spesialister på kompensasjon for flyforsinkelser. Vi kan håndtere hele prosessen for deg, noe som kan være spesielt nyttig hvis du ikke har tid til det eller erfaring med å håndtere erstatningskrav. Vi tar oss av saken din, også om den går til retten.

 

Hva kan vi gjøre for deg?

Det er viktig å forstå det grunnleggende om kompensasjon ved flyforsinkelser for å kunne navigere riktig i prosessen. Hvis du opplever en flyforsinkelse eller kansellering kan du øke sjansene for å få den kompensasjonen du har krav på. 

 

Flyhjelp har hjulpet over 270.000 flypassasjerer med å kreve kompensasjon - og vi er klare til å hjelpe deg også.

 

 

Er flyet ditt forsinket?

Opprett saken din her.

Av Frederik Hedegaard