Flyhjelp-logo-2.png

 

*Vi gjør oppmerksom på at dette er en pressemelding til dansk presse, og at innholdet er i samsvar med dette.

 

Høyesteretts frifinnelse av Ryanair betyr uklare rettigheter for flypassasjerer

 

Torsdag ga Høyesterett flyselskapet Ryanair medhold i en sak om refusjon av flybilletter. Ifølge Flyhjelp betyr dette at flypassasjerers rettigheter fortsatt er uklare og usikre.

 

Da et ektepar fikk avlyst en reise til Roma i april 2020, mente de at de hadde krav på refusjon for de kansellerte billettene fra flyselskapet Ryanair - selv om de hadde kjøpt billettene gjennom billettformidleren flybillet.dk. 

 

Men i dag, fire år senere, har Høyesterett nettopp avgjort det motsatte, nemlig at passasjerene hadde akseptert at flybillet.dk kunne motta betaling fra Ryanair på deres vegne. Benedikte Bolvig Lund, advokat og juridisk rådgiver i Flyhjelp, som har ført saken på vegne av paret i alle tre instansene, forklarer hvorfor: 

 

"Vi hadde håpet at Høyesterett ville gi noen retningslinjer for alle flyreisende. I stedet har Høyesterett kun tatt stilling til denne saken og den spesifikke oppførselen til disse passasjerene. Det betyr vi ikke kan bruke dommen til så mye i andre saker. Det er synd, for vi skulle gjerne ha hatt noe innsikt fra Høyesterett i hvor balansen mellom flypassasjerenes interesser på den ene siden og flyselskapenes interesser på  andre siden ligger når gjelder billettformidlere", sier Benedikte Bolvig Lund. 

 

I dag kjøper de fleste flyreisende flybillettene sine gjennom en nettbasert billettformidler som flybillet.dk. Noe Flyhjelp fraråder å gjøre - blant annet fordi det kan være en vanskelig prosess å få tilbake pengene man rettmessig har krav på. 

 

"Billettagenter er ikke omfattet av de samme EU-forordningene om forbrukerbeskyttelse som flyselskapene er. For å få pengene dine fra billettagenten må du derfor gå til sak mot billettagenten i hjemlandet i henhold til reglene i det , gjennom det landets domstoler og på det landets språk. Det er med andre ord en nesten umulig oppgave. Som flyreisende må du virkelig være nøye med hva du har akseptert av vilkår og betingelser på nettsidene til flyselskaper og billettmeglere", sier Benedikte Bolvig Lund. 

 

Med Høyesteretts dom spår Benedikte Bolvig Lund at flyselskapene vil fortsette å forsøke å skyve betalingsforpliktelsen over på billettformidleren og dermed risikoen over på flypassasjeren hvis noe går galt. 

 

Ifølge Gustav Thybo, administrerende direktør i Flyhjelp, er dette stort skritt i feil retning for passasjerrettighetene, og det vil bety at Flyhjelp nå også må forberede seg på å forfølge ulike saker i domstoler rundt om i verden. 

 

"For å kunne fortsette å hjelpe passasjerene med å få pengene sine tilbake, må vi kanskje begynne å saksøke billettagenter med nye typer selskaper og nye rettstvister. Vi ser inn i en fremtid der dette vil bli vanskeligere, og mange vil gå glipp av penger de ellers har krav på. Tenk om flyselskapene bare sier at de har betalt tilbake pengene til billettagenten, og så er forbrukeren prisgitt dem", sier Gustav Thybo. 

 

Flyhjelp har sammen med morselskapet Flightright ført saker mot flyselskaper ved domstoler over hele Europa og ved EU-domstolen. 

 

Krev kompensasjon/refusjon. Forsinket eller kansellert fly?

Flyhjelp hjelper deg med å få opptil 6 700 kr. i kompensasjon ved forsinket eller kansellert flyreise

 Tusenvis av glade kunder

 Vi vinner 98% av sakene

 Risikofritt – enkelt og raskt