Flyhjelp-logo-2.png

Istanbuls 10 beste attraksjoner - Flyhjelpens guide for flyreisende

February 2023

Seneste post

Skal du reise i sommerferien? Les om dine flyrettigheter her

June 2024

Istanbul: Hvor Øst møter Vest i en livlig fusjon av kultur og historie

Istanbul er en av verdens mest fascinerende byer, med en rik historie og en unik kultur. Byen huser noen av verdens mest imponerende severdigheter, og her er en liste over de 10 mest besøkte severdighetene i Istanbul, sammen med deres priser og historiske fakta:

 

Hagia Sophia

Hagia Sophia er en historisk bygning i Istanbul, Tyrkia. Opprinnelig ble den bygget som en kristen katedral av den romerske keiseren Justinian I i 537 e.Kr. Den tjente som det viktigste religiøse senteret i Østromerriket frem til erobringen av Konstantinopel av det osmanske imperiet i 1453, hvor den ble omgjort til en moske. Etter et tiår som museum ble den i 2020 igjen gjort om til en moske av den tyrkiske regjeringen.

Hagia Sophia er kjent for sin store kuppel, som er en av de største i verden. Kuplen er 55,6 meter høy og har en diameter på 31,8 meter. Den er bygget av murstein og betong, og dens indre overflate er dekket av mosaikker og fresker. Interiøret er også prydet med store søyler og buer.

 

Pris

For utenlandske turister er prisen for å besøke Hagia Sophia vanligvis 500 tyrkiske lire, tilsvarende ca. 65 USD eller 55 euro, avhengig av valutakursene.

Hagia Sophia

 

Topkapi-palasset

Topkapi-palasset er et historisk palads som ligger i Istanbul, Tyrkia. Det ble bygget på 1400-tallet av den osmanske sultanen Mehmed II og ble brukt som sultanenes residens i nesten 400 år. Palasset var også det administrative sentrum i det osmanske riket og et symbol på sultanenes makt og rikdom. Nå er det omgjort til et museum som huser en rekke kunstverk og historiske gjenstander fra det osmanske riket.

 

Topkapi-palasset er kjent for sin imponerende arkitektur og fantastiske utsikt over Bosporus-stredet. Palasset består av flere hager, paviljonger, saler og kabinetter som er åpne for publikum. De mest bemerkelsesverdige delene av palasset inkluderer Harem, hvor sultanens koner og konkubiner bodde, og Skattekammeret, som huser noen av verdens mest verdifulle skatter og juveler.

 

Pris

For utenlandske turister koster det 375 tyrkiske lira, ca. 49 USD.

Topkapi-palasset

 

Sultan Ahmed-moskeen

Sultan Ahmed-moskeen, også kjent som Den Blå Moské, er en imponerende moske som ligger i Istanbul, Tyrkia. Moskeen ble bygget på 1600-tallet under Sultan Ahmed I og er kjent for sine vakre blå fliser som dekker innsiden av moskeen. Moskeen er også kjent for sin store kuppel som hviler på fire søyler og de seks minarettene som strekker seg opp i himmelen.

 

Sultan Ahmed-moskeen er fortsatt en aktiv moske og åpen for bønner og kulturelle aktiviteter. Men turister er velkomne til å besøke moskeen utenfor bønnetider og beundre dens skjønnhet og arkitektur. Det er også et museum i moskeen som viser noen av de historiske og kunstneriske skattene som er knyttet til moskeen. Det er gratis for alle besøkende.

 

Bosporus-stredet

Bosporus-stredet er en smal vannvei som skiller Europa og Asia og forbinder Marmarahavet med Svartehavet. Det er en av de travleste vannveiene i verden og har en viktig strategisk og økonomisk betydning for Tyrkia og regionen. I tillegg til å ha en viktig rolle som transitvei for handelsskip, tiltrekker Bosporus-stredet også mange turister som ønsker å nyte den vakre utsikten over Istanbul og se severdighetene langs stredet.

Det er flere måter å oppleve Bosporus-stredet på, inkludert en båttur eller en tur langs bredden. En båttur gir deg muligheten til å se severdighetene langs stredet fra en annen vinkel og oppleve den vakre utsikten over Istanbul. Du kan også ta en tur langs bredden og utforske de forskjellige nabolagene langs Bosporus-stredet og se de historiske

 

Pris

Prisen for å besøke Bosporus-stredet varierer avhengig av typen tur eller aktivitet du velger. For en båttur kan prisen variere fra omtrent 30 til 100 tyrkiske lira (ca. 4 til 13 USD) for en standardtur.

Bosporus-stredet

 

Storbasaren

Storbasaren i Istanbul er en av verdens største og eldste overdekte markeder. Det dekker et område på mer enn 30 000 kvadratmeter og har mer enn 4000 butikker og boder som selger alt fra smykker og tepper til keramikk og tekstiler. Storbasaren er ikke bare en populær turistattraksjon, men også et viktig handelssenter og et viktig kulturelt sted i Istanbul.

Storbasaren har en lang historie som går tilbake til 1400-tallet, da det først ble etablert under det osmanske riket. Det er blitt utvidet og renovert flere ganger siden den gang og er i dag en labyrint av gater og smug fylt med butikker og boder. Det er gratis å besøke Storbasaren og gå rundt på markedet.

Grand Bazaar

 

Basilikacisternen

Basilikacisternen er en imponerende underjordisk vannbeholder som ligger i hjertet av Istanbul. Den ble bygget på 500-tallet under det bysantinske riket for å forsyne byen med vann, og det er en av de største og best bevarte cisterne i Istanbul. Basilikacisternen er også kjent for sin spektakulære konstruksjon, som inkluderer mange søyler, buer og dekorative elementer.

Basilikacisternen er åpen for besøkende, og det er en populær turistattraksjon i Istanbul.

 

Pris

Inngangsbilletten til cisternen koster 20 tyrkiske lira for utenlandske turister.

Basilikacisternen

 

Galatatårnet

Galatatårnet er et historisk tårn som ligger i Galata-kvartalet i Istanbul. Tårnet ble opprinnelig bygget på 1300-tallet som en del av bymurene rundt byen, men det ble senere brukt som observasjonstårn av de osmanske herskerne. I dag er tårnet en populær turistattraksjon og tilbyr en fantastisk utsikt over byen og Bosporos-stredet.

Utsikten fra Galatatårnet er uten tvil en av de største attraksjonene, og man kan se så langt som til Bosporos-stredet og Asiasiden av Istanbul. Det er også en liten utstilling på tårnet som gir besøkende en mulighet til å lære mer om tårnets historie og betydning i Istanbul. Å besøke Galatatårnet er en fantastisk måte å se byen fra en annen vinkel og ta flotte bilder av Istanbul.

 

Pris

Besøkende kan kjøpe billetter for å besøke Galatatårnet og ta heisen eller trappene opp til toppen av tårnet. Det er også en restaurant på toppen av tårnet hvor besøkende kan nyte en fantastisk utsikt over Istanbul mens de spiser. Billettprisen til Galatatårnet er 35 tyrkiske lira for utenlandske turister.

Galatatårnet

 

Taksim Square

Taksim Square er en berømt offentlig plass i Istanbul og et populært reisemål både for lokalbefolkningen og turister. Plassen ligger på den europeiske siden av byen og er kjent for sin arkitektur, shoppingmuligheter, spisesteder og natteliv.

 

Taksim Square har vært sentrum for mange politiske og kulturelle hendelser i Istanbuls historie. Plassen er også kjent for Gezi Park-protestene i 2013, der tusenvis av demonstranter samlet seg for å kreve mer demokrati og frihet i Tyrkia.

 

Besøkende kan besøke Taksim Square gratis, og det er åpent 24 timer i døgnet, syv dager i uken. Det er mange shopping-, mat- og underholdningsmuligheter i området rundt Taksim Square. Det er også et stort antall hoteller og restauranter i nærheten, som gjør det til et praktisk reisemål for turister.

 

Taksim Square er også kjent for den berømte Istiklal Avenue, som er en lang og travel handlegate med butikker, restauranter og kafeer. Besøkende kan bruke timer på å utforske denne livlige gaten og oppleve den travle atmosfæren og den unike sjarmen i Istanbul.

Taksim Square

 

Dolmabahce-palasset

Dolmabahce-palasset er en av de mest imponerende og storslagne historiske bygningene i Istanbul, Tyrkia. Palasset ligger på den europeiske siden av byen langs Bosporos-stredet og var en av de viktigste palassene i det osmanske riket. Det ble bygget på midten av 1800-tallet på ordre fra Sultan Abdülmecid og sto ferdig i 1856.

 

Palasset ble designet av to av de mest kjente osmanske arkitektene på den tiden, som også var ansvarlige for å designe andre viktige bygninger i Istanbul, som Ortaköy-moskeen og Bezmialem Valide Sultan-moskeen. Dolmabahce-palasset er et eksempel på en blanding av forskjellige arkitektoniske stiler, inkludert barokk, nyklassisk og osmansk. Palasset er kjent for sin enorme størrelse og eleganse, med mer enn 285 rom, 43 salonger og en 4,5 tonn tung lysekrone i hovedsalen. En av de mest imponerende delene av palasset er den 63 meter lange Crystal Staircase, som er dekket av et teppe av ekte silke og ble laget på Baccarat Glass Factory i Frankrike.

Dolmabahce-palasset var også vert for mange viktige politiske hendelser i det osmanske riket og den tidlige republikanske æraen i Tyrkia. Det var her Mustafa Kemal Atatürk, grunnleggeren av republikken Tyrkia, tilbrakte de siste dagene av sitt liv, og hans død ble erklært i hovedhallen i palasset den 10. november 1938.

 

I dag er Dolmabahce-palasset åpent for publikum som et museum, og det er en av de mest populære turistattraksjonene i Istanbul. Besøkende kan utforske de imponerende salongene, se de vakre hagene og lære mer om osmansk og tyrkisk historie.

 

 

Suleymaniye-moskeen

Suleymaniye-moskeen er en monumental moské som ligger på den tredje av Istanbuls syv åser. Moskeen ble bygget på 1500-tallet av den berømte osmanske arkitekten Mimar Sinan og er kjent for sitt unike arkitektoniske verk og store historiske betydning.

 

Suleymaniye-moskeen har en dominerende posisjon i Istanbuls skyline, og dens høye minareter og store kuppel er synlige fra flere deler av byen. Moskeen har en storslått inngangsport som fører inn i en stor gårdsplass, hvor besøkende kan nyte den vakre moskeen og roen. Inne i moskeen vil besøkende oppleve en storslått blanding av islamsk kunst og byggestil. Suleymaniye-moskeen er fylt med vakre dekorasjoner, inkludert fargerike mosaikker og malerier som dekker veggene og taket. Den er også hjemsted for et stort antall gravsteder, inkludert gravstedet til Suleyman den store, som er en av de mest kjente osmanske sultanene.

Besøkende kan besøke Suleymaniye-moskeen gratis, men må overholde klesreglene og ta av seg skoene når de går inn i moskeen. Besøkende bør også være respektfulle overfor de religiøse seremoniene som foregår i moskeen og unngå å forstyrre bønnene.

 

Sammendragt er Suleymaniye-moskeen et av Istanbuls mest imponerende religiøse steder, og dens historiske betydning gjør den til et must-see sted for besøkende.

Suleymaniye-moskeen  

5 ekstra tips for å få mest mulig ut av turen:

  1. Smak på det lokale kjøkkenet med retter som dolma (fylte vinblader), kebab og baklava.
  2. Besøk en hamam (et tradisjonelt tyrkisk bad) for en autentisk opplevelse.
  3. Det kan også være en god idé å ha gode sko på, da byen har mange bakker og trapper.
  4. Spis lokale retter på en tradisjonell restaurant i Beyoglu.
  5. Vær oppmerksom på at mange steder i Istanbul er kjønnsdelt, så kvinner bør tenke over hvordan de kler seg.

 

Oppdag den vakre og sjarmerende byen Istanbul på budsjett

Istanbul er et populært reisemål, og prisene avhenger av flere faktorer, som for eksempel tidspunktet for reisen, valg av transport og overnatting, og personens livsstil og ønsker. Generelt kan det imidlertid sies at Istanbul er en by med en rimelig prisnivå. Flybilletter fra Europa kan fås fra omtrent $ 650 og oppover, mens overnatting på et budsjett hotell kan koste omtrent $ 45 per natt og oppover. Det er også muligheter for å finne litt dyrere hoteller og leiligheter til leie. Transport i byen er også billig, med priser på offentlig transport, som for eksempel buss og metro, som starter på omtrent $ 4. Mat og drikke er også billig, med mange street food-muligheter som starter på omtrent $ 5. Det er viktig å huske at prisene kan variere mye avhengig av sesongen, og at det kan være dyrere å reise i høysesongen.

 

Unngå flyproblemer med Flyhjelp.no: Slik får du hjelp i Istanbul

Hvis du opplever forsinkelserkanselleringer eller overbookninger på flyreisen din, kan du kreve refusjon eller kompensasjon. Det er noen trinn du kan følge for å få hjelp:

1. Kontakt flyselskapet: Hvis du opplever problemer med flyreisen din, må du umiddelbart kontakte flyselskapet og informere dem om situasjonen din.

2. Kreve dine rettigheter: Flyselskapet er forpliktet til å gi deg visse rettigheter avhengig av problemet ditt. Du kan kreve erstatning for forsinkelser eller kanselleringer eller kreve å bli ombooket til en annen flyreise.

3. Dokumenter saken din: Det er viktig å dokumentere saken din ved å ta bilder av boardingkortet, kvitteringer og annet relevant materiale. Dette vil hjelpe deg med å bevise saken din hvis du senere vil klage på flyselskapet.

4. Klage på flyselskapet: Hvis du ikke er fornøyd med flyselskapets løsning på problemet ditt, kan du klage til de relevante myndighetene.

Du kan også kontakte Flyhjelp.no, som er en inkassovirksomhet i København som spesialiserer seg på å hjelpe flypassasjerer med å kreve økonomisk kompensasjon og refusjon. Vårt ekspertteam arbeider hardt for å sikre at våre kunder får den beste servicen og den erstatningen de fortjener. Vi er stolte av våre positive kundeanmeldelser og vår 9,5/10 rangering på Trustpilot. Vi oppfordrer alle reisende til å opprette en sak hos oss hvis de trenger hjelp med sin flyreise.

Iyi yolculuklar!

Av Melik Karatas