Flyhjelp-logo-2.png

Når et flyselskap går konkurs - Her er dine rettigheter

October 2024

Seneste post

Slik foregår saksbehandlingen fra start til slutt hos Flyhjelp

October 2024

Når et flyselskap går konkurs - Her er dine rettigheter

Akkurat som i alle andre bransjer kan det skje at et flyselskap går konkurs. Det kan ha store konsekvenser for de berørte. En konkurs hos et flyselskap kan for eksempel medføre en rekke utfordringer for reisende, fra tapte flybilletter til usikkerhet om erstatning. Denne bloggen dykker ned i hva som skjer med dine rettigheter og billetter når et flyselskap må erklære seg insolvent, og hvordan du kan beskytte deg selv.

 

Dine rettigheter ved konkurs av flyselskap

Når et flyselskap erklæres konkurs, stopper det vanligvis med å operere umiddelbart. Dette etterlater ofte passasjerer i en vanskelig situasjon, uten gyldige flybilletter og med spørsmålet: "Hva gjør jeg nå?" Det første skrittet i denne prosessen er å forstå hva konkurs betyr for dine bookede reiser.

 

Hvis du har kjøpt billetten din gjennom en reisearrangør eller et reisebyrå, eller et flyselskap som er omfattet av Reisegarantifondet og i tillegg har avgang fra en norsk lufthavn (unntatt innenriksflyvninger), vil du som regel kunne få en refusjon. Du bør imidlertid være oppmerksom på at fondet ikke dekker vouchers.

 

Du har mulighet til å rette ditt krav til konkursboet, enten det er en refusjon eller en voucher du ønsker.

 

Godt å vite om din betalingsmetode og et flyselskaps konkurs

For å navigere i denne usikre situasjonen, er det viktig å kjenne til de tilgjengelige mulighetene for dekning. Selv om direkte dekning av flybilletter ved konkurs ikke alltid er garantert, er det noen skritt du kan ta for å redusere risikoen for tap. En av de mest effektive metodene er å betale for flybilletter med et kredittkort. De fleste kredittkortutstedere tilbyr en form for beskyttelse mot konkurs, noe som betyr at du kan få pengene tilbake gjennom en chargeback-prosedyre.

 

Hvis du har betalt for din flybillett med enten Visa eller Mastercard, kan du undersøke om det er mulig å søke banken om å få refundert beløpet med henvisning til at flyselskapet er konkurs. Hvis du derimot har kjøpt billetten med Dankort, eller bare Dankort-delen av et Visa/Dankort, kan du ikke få refundert beløpet på denne måten.

 

Det er også en god idé å sjekke om din reiseforsikring inkluderer dekning for konkurs, som kan være en livline i disse situasjonene.

 

Hvis et flyselskab går konkurs og din sag er hos Flyhjælp

Har du tidligere åpnet en sak mot et flyselskap som har gått konkurs eller er i betalingsstans eller lignende, er det stor risiko for at det ikke blir utbetalt noen kompensasjon.

Har du allerede en åpen sak, vil Flyhjelp så snart som mulig informere deg om konkursen eller betalingsstansen, og om hva det forventes å bety for din sak

 

Av Sine Wainoe